Anti-aging of pro-aging
Dit is alweer de laatste TIP van deze serie....
Bij de term anti-aging denken veel mensen direct aan anti-aging crèmes, serums en zelfs botox of andere gevaarlijke inspuitingen.
Anti-aging is echter heel veel meer dan een jong uitziend uiterlijk. Zelfs de term Life extension dekt de lading niet. Bij anti-aging gaat het namelijk niet alleen om het verouderen van het uiterlijk tegen te gaan of het leven te verlengen. Een meer correcte omschrijving is: geen jaren toevoegen aan je leven maar leven toevoegen aan je jaren!
Bij anti-aging gaat het er dus om al je organen, je huid, je zintuigen, je brein, kortom je gehele lichaam zo vitaal mogelijk te houden met de bedoeling kwaliteit en vitaliteit in je leven te bewerkstelligen en te behouden.
Ik hoef geen 90 jaar te worden als ik mijn verstandelijke vermogens kwijt raak of dagelijks veel pijn ervaar. 1x in de week bingo spelen in het verpleeghuis is hoogstwaarschijnlijk niet iets waar veel mensen naar uitkijken…..ik in elk geval niet.
Nu heb ik iets met oude mensen en met oude honden. Hun levenservaringen en wijsheid spreken tot mijn verbeelding, maken dat ik mij nederig voel en zij ontroeren mij.
Helaas geld voor onze maatschappij dat jong zijn telt. Oud doet niet meer mee, dit in tegenstelling tot veel andere culturen waar de oudere mens met veel respect bejegend wordt.
Dit jaar zijn zowel mijn moeder als mijn biologische vader overleden. Dat maakt dat ik nu de oudste ben binnen ons gezin. Een bijzondere gewaarwording. Ook heb ik de wettelijke leeftijd bereikt waarop ik mij kan inschrijven voor een senioren flat, heb ik al aardig wat grijze haren en heb ik al jaren een leesbrilletje nodig.
Opvallend genoeg willen veel mensen vaak wel oud worden maar niet oud zijn. Dat komt vooral omdat we allemaal overtuigd zijn van het feit dat ouderdom komt met gebreken.
In deze TIP gaan we het hebben over anti-aging en de toepassingen voor zowel mensen als honden.
Want laten we eerlijk zijn, ook onze honden zijn in de afgelopen jaren ouder geworden maar zeker niet vitaler. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid oudere honden met gewrichtsklachten…iets om verdrietig van te worden.
Genetisch of epigenetisch?
Vaak wordt gedacht dat ouder worden een aantal vanzelfsprekende klachten met zich mee brengt. Onze ‘genen’ krijgen de schuld. De nieuwste wetenschap, de epigenetica, leert ons echter dat deze (ouderdoms-) klachten niet ontstaan omdat iemand ouder wordt maar omdat iemand een levensstijl hanteert en/ of in een omgeving woont die de cellen van het lichaam sneller doet verouderen. Pro-aging dus.
Het is nogal tegenstrijdig dat alles in onze maatschappij draait om jong zijn maar dat de manier waarop wij leven alles doet om ons sneller te doen verouderen.
Denk even aan ons geraffineerde voedsel, gifstoffen in onze voeding, in schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten, in ons drinkwater en onze woon en werkomgeving. Combineer dit met een hoge mate en bijna voortdurende aanwezigheid van stress en een zittend leven en je hebt al een flinke portie veroudering te pakken. Rook je nog en drink je geregeld alcohol dan doe je er nog een schepje bovenop. Vierentwintig uur per dag 7 dagen per week onder invloed staan van straling is de kers op de taart.
Geslachtshormonen
Onze geslachtshormonen houden ons jong en vitaal. Dit geld voor mensen en voor dieren. Wanneer de geslachtshormonen geleidelijk afnemen gaan we ons langzamerhand minder vitaal voelen.
Heel veel honden worden gecastreerd, zowel reuen als teven. Wanneer we dieren castreren neem je 1/3 van hun endocriene systeem weg. De reductie van geslachtshormonen is hier niet geleidelijk maar in 1 grote klap. Pats Boem!
Het castreren van honden (en andere dieren) leidt dan ook tot een directe veroudering van het dier. Fysiek en mentaal.
Even een paar feitjes:
- Testosteron heeft invloed op de sterkte van de wand van de botcellen!
- Een belangrijke bijwerking van castratie is botontkalking (osteoporose).
- Oestrogenen beschermen (met name vrouwen) tegen een hartinfarct.
- Castreren heeft een negatieve invloed op het ontstaan van neuro-degeneratieve aandoeningen, aandoeningen van de hersenen.
- Testosteron is met name belangrijk voor de hersenen, het om kunnen gaan met stress en probleemoplossend vermogen.
- Er vindt direct veroudering plaats van cellen, weefsels en organen.
Aan het eind van deze tip vind je de link naar een artikel over testosteron wat ik een aantal jaren geleden heb geschreven.
Voldoende geslachtshormonen in optimale kwaliteit zijn dus heel belangrijk als het gaat om anti-aging, zowel bij mensen als bij dieren.
Stress
Stress is pro ontsteking en pro-aging. Dit komt omdat voortdurende stress (fysieke, mentale en emotionele stress) ertoe leidt dat we vrijwel constant in ons fight flight systeem zitten. Hoog in stress hormonen dus. Stress is prima voor het lichaam wanneer het acuut en kortdurend is. Daarna keer je terug naar een staat van ontspanning en rust. In deze periode krijgt je lichaam voldoende tijd en de juiste stoffen om te herstellen. Er moeten veel langere periodes van rust en herstel zijn t.o.v. korte periodes van stress.
Heel veel mensen ervaren chronische stress en dit geld eveneens voor onze honden. Het hierdoor ontstaan van veel te veel ontstekingsstofjes leidt vervolgens tot angsten, paniek en depressieve gevoelens.
Voeding, vitamines en mineralen
Het belang van vitaminen en mineralen die nodig zijn om gezond ouder te worden is veelal onderbelicht. Bruce Ames, een Amerikaanse wetenschapper en professor in de biochemie en moleculaire biologie, heeft het verband tussen ouderdomsziekten en vitaminen- en mineralentekorten onderzocht. Hij heeft hierbij onder andere gebruik gemaakt van diverse literatuurstudies, klinische onderzoeken en epidemiologisch onderzoek.
Volgens zijn theorie kunnen eiwitten in lichaamscellen in twee categorieën ingedeeld worden. Voor overleving en voortplanting of om gezond te blijven op lange termijn. Het blijkt dat bij een tekort aan nutriënten, bepaalde lichaamseiwitten worden gerantsoeneerd voor overleving terwijl de lichaamseiwitten die nodig zijn om het lichaam te beschermen tegen toekomstige schade, opgeofferd worden. Hij noemt dit de triage-theorie (verwijzend naar het beoordelen van slachtoffers in verschillende categorieën verdeeld naar de ernst van de verwondingen of ziektebeeld). Doordat het lichaam bij tekorten overleving prefereert boven de gezondheid op de lange termijn, neemt de kans op verouderingsziekten toe. Om de gezondheid op lange termijn te waarborgen is het daarom van belang deze ‘lange termijn’-lichaamseiwitten te voorzien van de juiste vitaminen en mineralen in optimale dosering.
(uit artikel Orthokennis, januari 2020, zie ook.
Wat kun je doen om je eigen lichaam en dat van je hond richting anti-aging te sturen?
Allereerst de juiste mineralen en vitamines.
Zink bijvoorbeeld is nodig voor de aanmaak van testosteron, anti viraal en vrijwel alle DNA processen zoals celdeling.
Koop een goede kwaliteit Zink, liefst in de vorm van zinkmethionine. Twee goede merken zijn Bonusan en Vitals. Houd je aan de dosering.
Zinargin van Nutriphyt zet ik vaak in bij honden die huidproblemen hebben.
Vitamine D
Vitamine D is heel erg nodig voor het immuunsysteem, voor sterke botten en tanden en zelfs voor voortplanting en goed functionerende schildklier.
Vitamine D moet altijd gecombineerd worden met voldoende vitamine K en magnesium. Laat je goed voorlichten en koop een orthomoleculair merk. Wanneer je medicatie gebruikt moet je eerst overleggen met je arts en laat voor de zekerheid je vitamine D niveau testen. Voor mensen geld, 80 is prachtig, 100 is beter.
Ook honden laat ik vaak testen op hun vitamine D, hierover heb ik in de eerdere TIP 8 geschreven.
Opvallend dat samen met vitamine c dit de belangrijkste stoffen zijn die beschermen tegen het alomtegenwoordige virus.
Vermoeidheid
1 van de eerste en meest voorkomende klachten bij mens en dier: vermoeidheid. Bij honden veel lastiger meetbaar en merkbaar helaas en dus vaak te laat of helemaal niet gezien.
Hij wordt een dagje ouder is vaak een onnodige vorm van vermoeidheid, een symptoom van onderliggende problematiek.
Veel mensen en honden zitten veel te laag in hun magnesium. Dit komt o.a. doordat ons voedsel nog nauwelijks magnesium bevat. Het lichaam heeft echter vrij veel magnesium nodig en er wordt met name veel magnesium verbruikt bij stress.
Er zijn veel verschillende vormen van magnesium. Ook hier geld, laat je goed informeren en gebruik alleen orthomolaire merken.
Anti-aging en pro-aging voeding
Van alle voedingsstoffen zijn groenten het meest anti-aging.
Zuivel, vlees, suiker en granen zijn enorm pro-aging.
Welke groenten hebben nu de meest gezondheidsbevorderende kwaliteiten.
Waterkers staat bovenaan. Waterkers is echt een superfood. Het is een kruisbloemige groente. Een portie van 85 gram rauwe waterkers zorgt voor een enorme daling in DNA schade.
Dezelfde hoeveelheid zorgt voor een verbetering van de huid, zowel vwb structuur, stevigheid als de vermindering van rimpels en pigmentvlekjes.
Naast waterkers zijn broccoli, bloemkool en bijvoorbeeld boerenkool echte SUPERgroenten, sterk anti-aging en beschermen ook tegen kanker bij mens en dier.
Rode biet
Rode biet(ensap) bevat nitric oxide (NO) dit helpt je bloeddruk te verlagen naar een gezond niveau en stimuleert de bloedsomloop.
Bietensap levert vooral een verbetering op vwb je sportprestaties. Maar dit is echt ongelooflijk, ook je hersenen verjongen door de aanwezige nitric oxide.
Bietensap bevat wel veel suiker, neem waar mogelijk biologische bieten en gebruik het dagelijks in kleine hoeveelheden. Je kunt een stuk rode biet door een smoothie doen of sap maken/kopen. Ook je hond mag een paar keer per week wat rode biet.
Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn de rijkste bron van anti-aging antioxidanten en de meeste paddenstoelen bevatten enorm veel gluthation. Een heel belangrijke stof waar het gaat om onze ontgiftingscapaciteit.
Paddenstoelen hebben een gunstig effect als het gaat om het voorkomen van neurodegeratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.
Paddenstoelen verbeteren zelfs de cognitie van mens en dier.
Veilig voor honden zijn gewone en kastanje champignons en Shi Take. Je moet ze wel heel fijn blenderen want het ‘huidje’ van deze paddenstoelen is heel stevig en wanneer in zijn geheel, moeilijk te verteren.
Ashwagandha
Is een Indiaas kruid. Het heeft sterke anti-aging kwaliteiten en is vooral een adaptogeen. Feitelijk verbeterd het je vermogen tot aanpassen aan bijvoorbeeld stress. Je wordt stress bestendiger!
Ashwagandha kun je inzetten bij stress, vermoeidheid en hormonale klachten.
Het is een fantastisch supplement voor de schildklier. Het beschermd tegen celschade, hoge bloeddruk, diabetes, slapeloosheid, artheriosclerose en alle neurodegeneratieve aandoeningen. Geweldig voor je brein dus!
Een goed supplement is: Organic India (biologische ashwagandha).
Gember
Een geweldig kruid is gember. Niet alleen anti ontsteking maar ook een enorme stimulans voor je immuunsysteem. Een boost voor je cellen en vooral de hormoonhuishouding. Werkt geweldig bij misselijkheid (ook bij reisziekte van honden), keelpijn en vermoeidheidsklachten.
Maak gemberthee en verwerk gember in bijvoorbeeld je roerbakschotels. Ook honden mogen een klein beetje geraspte gember door hun eten, 2 x per week bijvoorbeeld.
Je kunt gember combineren met Ashwagandha.
Echinacea
Echinacea is een plant. De plant heeft sterkte ontstekingsremmende eigenschappen. Is een boost voor het immuunsysteem. Denk even aan echinaforce bij beginnende griep.
Maar echinacea kan ook plaatselijk op de huid worden gebruikt. Een aantal cremes bevat echinacea. Je kunt er echter ook thee van maken en als compres op je huid gebruiken. Verbeterd de structuur van de huid en vermindert rimpels.
Uit dierstudies is gebleken dat het dagelijks gebruik van Echinacea de levensduur van muizen enorm verbeterde. Het is een echt verjongingskruid.
Voor alle kruiden geld, niet langer dan 3 weken achter elkaar gebruiken.
Stimuleren van de lymfe en het verwijderen van afvalstoffen:
Deze tip is helaas niet geschikt voor onze huisdieren maar fenomenaal voor mensen.
Trampolinespringen
Springen op een trampoline, ook wel rebounding genoemd laat je je weer zo jong als een kind voelen.
Je wordt vrolijk door het springen op een trampoline, het is nauwelijks belastend voor de gewrichten. Het versterkt je spieren, je uithoudingsvermogen en je balans en coördinatie. Het is naast wandelen de meest gezonde manier van bewegen.
Het stimuleert je lymfeklieren op zachte maar overtuigende manier waardoor je in staat bent beter te ontgiften. Het versterkt hierdoor je immuunsysteem.
Je kunt zowel binnenshuis als buiten springen op een trampoline.
De allerbeste trampoline is de Bellicon. Deze is er in verschillende vormen en afstellingen op jouw wensen, lichaamsgewicht etc.
Geen goedkope trampoline maar deze wordt ook therapeutisch ingezet bij mensen met zowel fysieke als mentaal emotionele klachten.
En naast alle voordelen voor lichaam en geest, anti aging en pro immuunsysteem is het ook nog eens ongelooflijk leuk om te doen.
Andere mogelijkheden om veroudering van lichaam en geest tegen te gaan zijn:
- De bloedsuikerspiegel stabiliseren (mens en dier)
- Eetfrequenties verminderen (mens en dier)
- Intermittend fasting (mens en dier)
- Voldoende water drinken (mens en dier)
- Sitting breaks. Dus even echt bewegen na een uurtje zitten, zowel op het werk als thuis. (mensen)
- Bewegen en dan met name wandelen. (mens en dier)
- Krachttraining (mens en dier, ja echt waar....)
- Lachen (mens)
- Liefde (mens en dier en tussen mens en dier)
- Dankbaarheid (mens en dier)
- Tevreden zijn (mens en dier)
Het artikel over testosteron bij honden.
Op mijn website petradriesen.nl vind je verschillende podcasts. Oa over de geslachtshormonen en darmgezondheid.
Animatie filmpje over waarom verouderen.
Leuke animatie, wat als dieren fastfood zouden eten.
___________________________________________________________________________________
MUZIEK als medicijn
Vandaag bestaat de TIP uit een artikel van Joe Battaglia - Eerder geplaatst in oktober 2019 met een kleine aanvulling muziek voor honden. Geen volledige TIP van mijn hand deze week, mijn linkerhand en pols zijn namelijk behoorlijk geblesseerd, dik, bont en blauw/geel en typen moet met 1 vinger. Vandaar deze aanpassing.
Maar liefst 400 gepubliceerde wetenschappelijke verslagen hebben het oude gezegde “muziek is medicijn” bewezen. De neurochemische voordelen van muziek kunnen het immuunsysteem van het lichaam verbeteren, angsten helpen verminderen en ze helpen de stemming te beïnvloeden op een manier die met medicatie moeilijk na te doen is.
“We hebben hard bewijs gevonden dat het luisteren naar muziek een rol kan spelen in de gezondheidszorg, van operatiekamers tot familieklinieken,” prof. Levitin van de afdeling psychologie binnen de McGill University.”
Maar nog belangrijker, we waren in staat de neurochemische mechanismen vast te leggen waardoor muziek een effect heeft binnen vier domeinen: het reguleren van de stemming, stress, immuniteit en als hulpmiddel om sociaal contact te leggen.”
De recensie die verscheen in “Trends in Cognitive Science” werd direct gevolgd door een groeiend aantal studies die ook bewijs wilden verzamelen over de invloed van muziek interventies (in tegenstelling tot muziektherapie, dit staat hier los van). Voordat deze recensie verscheen, had niemand de moeite genomen om te kijken wat dit nieuwe bewijs precies inhield.
Muziek wordt inderdaad vaak gebruikt als zelfmedicatie; veel van ons luisteren naar muziek om rustig te worden of juist een boost te krijgen. En dat doen we regelmatiger – al dan niet meer – dan het nuttigen van koffie of alcohol.
Opioïden zijn ook verantwoordelijk voor de grote effecten van muziek op de stemming, pijn en welzijn. Daarmee geven opioïden ons aanwijzingen hoe we het in ons voordeel kunnen gebruiken en zelfs hoe het ons verouderingproces kan beïnvloeden.
Net als andere aangename ervaringen zijn er twee componenten nodig om van muziek te genieten: het anticiperen op het horen van je favoriete liedje en het daadwerkelijk horen van dit liedje. In beide fases signaleren onze hersenen dopamine, een stof gelinkt aan beloning.
Maar neurowetenschappers verwonderen zich al jaren over het feit of er meer aan de hand is – wat geeft muziek de kracht om euforie te vergroten?
De natuurlijke opioïden in onze hersenen kunnen de sleutel vormen. Professor Levitin’s team toonden aan dat het blokkeren van opioïde signalen in de hersenen, door het toedienen van het medicijn ‘naltrexone’, ervoor zorgde dat het genot wat mensen voelden bij het horen van hun favoriete liedje verminderde. Ze genoten nog wel evenveel van het anticiperen op het horen van hun favoriet liedje. Dit toonde aan dat ondanks het aanmaken van dopamine, pas bij het intreden van de werking van opioïden een effect in de hersenen optreed.
De aanwezigheid van grote hoeveelheden opioïden in het lichaam zou het effect van muziek op het lichaam kunnen verklaren. Het is bekend dat het luisteren naar muziek de pijngrens verhoogd, zoveel zelfs dat het kan worden gebruikt om het gebruik van morfineachtige pijnstillers te verlagen.
Levitin’s team heeft in haar analyse meer dan 400 verslagen onderzocht. Ze zochten voornamelijk naar bewijs rondom de claim dat muziek een positief effect heeft op chemische processen in de hersenen. Ze slaagden er in om vier gebieden te vinden waar muziek bij kan helpen:
- Beloning, motivatie, genot (bijvoorbeeld voor ondersteuning bij eetstoornissen)
- Stress en opwinding (als hulp bij het verminderen van angsten)
- Immuniteit (versterken van het immuunsysteem en het vertragen van ouderdomsgerelateerde problemen)
- Sociale interactie (ondersteuning voor het vertrouwen en sociale contacten)
De onderzoekers verbonden deze gebieden met de vier basis neurochemische systemen:
- Dopamine en opioïden
- Cortisol (en gerelateerde hormonen)
- Serotonine (en gerelateerde hormonen)
- Oxytocin
“We weten dat muziek in samenspel met opioïden zorgt voor actieve neurochemische processen, met farmaceutische tussenkomst is dit niet mogelijk,” zei dr. Francis Chandra in een reactie op het onderzoek. “We hebben bewoners gehad waarbij we het gebruik van psychetropische medicijnen konden verminderen of zelfs stoppen. Ook konden we voordelen in moraliteit en betrokkenheid onder het personeel zien,”
Het onderzoek liet ook zien dat patiënten die naar muziek luisteren voor een operatie minder angstig waren in vergelijking met patiënten die angstverminderende medicatie zoals valium kregen. Tevens is muziek goedkoper en geeft het geen bijwerkingen. De onderzoekers speculeren dat muziek het vrijkomen van opioïde peptiden in de hersenen kan stimuleren.
“De onderzoeken geven voorlopig bewijs dat als gevolg van het luisteren naar muziek neurochemische veranderingen optreden, welke een invloed hebben op de gezondheid,” schrijven de auteurs in hun onderzoeksresultaten. “Muziek is een van de keuzes in levensstijl die stress kan verminderen, beschermt tegen ziekte en in staat is om beter om de persoon beter om te laten gaan met pijn.”
Tom Fritz van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science in Leipzig, Duitsland en Daniel Bowling van de Universiteit van Vienna in Oostenrijk werken met een “jummin” machine. Dit is een speciaal fitnessapparaat welke muziek en krachttraining combineert. De geluiden veranderen als de gebruiker harder duwt en de muziek past zich aan het ritme van de training aan. “Het maakt de muziek erg plezierig – je krijgt het idee dat je je muzikaal zeer goed kunt uiten,”zegt Fritz.
Ze hebben laten zien dat na zes minuten gebruik te maken van het fitnessapparaat de persoon denkt dat hij de helft minder heeft gepresteerd dan hij in werkelijkheid deed. Trainen met apparatuur lijkt ook de pijngrens meer te verhogen dan een door muziek begeleide work-out.
Hun experimenten leveren nog meer bewijs dat opioïden erbij betrokken zijn. “Het is een volgend stukje van de puzzel,” zegt Bowling. “Je hebt geen neurowetenschapper nodig om je te vertellen dat muziek opwekkend, intens plezierig of verdrietig kan zijn. Maar voor het onderzoek naar de biologische fundering van deze effecten is het een doorbraak.”
Fritz werkt aan software dat gelijksoortige ‘muzikale feeback’ kan geven aan haar gebruikers. Hij hoopt dat dit helpt voor mensen die herstellende zijn van een beroerte of afkicken van een drugsverslaving. Sommige ziekenhuizen maken al gebruik van muziek om angst en pijn te helpen verminderen voor en na een operatie.
Maar zelfs Sven Bringman van het Karolinska Institute in Zweden zegt dat muziek voor nog meer gebruikt kan worden. “Muziek wordt nog niet zoveel gebruikt als zou moeten, omdat het meer tijd van een verpleegster kost in vergelijking met toedienen van een sedatie.”
Terwijl er klinisch gezien nog meer van muziek geprofiteerd mag worden, zegt Levitin dat we er stelselmatig gebruik van maken vanwege de voordelige effecten op onze hersenen. “Veel mensen gebruiken muziek om hun stemming te beïnvloeden gedurende de dag. We gebruiken muziek om een soundtrack van ons leven te maken,” zegt hij.
“Mensen gebruiken muziek om hun stemming te beïnvloeden een soundtrack van hun leven te maken.”
Naam auteur: Joe Battaglia
newscientist.com
Ook bij honden is muziek fantastisch inzetbaar.
Toen ik nog een klein kind was hadden wij thuis een volière met tropische vogels. Als er klassieke muziek op de radio was zaten sommige vogels heel duidelijk te luisteren met hun kopje scheef en draaiend in de richting van de muziek. Soms begonnen enkele vogels ook te fluiten, uiteraard hun eigen melodie maar voor mij was duidelijk dat ze de muziek duidelijk waarnamen.
Muziek heeft bij dieren, net als bij mensen invloed op het brein en bewerkstelligt neurochemische veranderingen die bijdragen aan gezondheid en welzijn.
Nu is dit wel afhankelijk van de muziekkeuze en kwaliteit. We weten bijvoorbeeld dat de werken van Bach enorm kalmerend werken op de mind van honden.
In mijn werk gebruik ik met name bij honden die heel angstig of juist agressief zijn vaker muziek, naast allerlei andere toepassingen die in eerdere tips genoemd zijn.
Je kunt kalmte en rust bewerkstelligen door rustige ademhaling maar dit eveneens combineren met de juiste muziek. Vervolgens kun je deze muziek zelfs conditioneren om terug te keren naar rust.
Je kunt luisteren en kijken welke invloed muziek heeft op jouw dier.
Geniet van dit prachtige filmpje, muziek gespeeld voor een oude olifant, echt heel bijzonder, liefdevol en ontroerend.
De invloed van muziek op het brein wordt beschreven door Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie in zijn boek Singing in the brain.
Muziek en geluid: de invloed op gezondheid en gedrag bij honden wordt door mij behandeld in module 3 van de beroepsopleiding tot Holistisch gedragstherapeut.
___________________________________________________________________________________
Zorg dat je immuunsysteem zich geliefd voelt....
Vandaag wil ik delen met jullie hoe we ons immuunsysteem ‘gezonder’ krijgen.
En niet alleen ons immuunsysteem, ook dat van onze honden en andere huisdieren.
Nu verwacht iedereen waarschijnlijk dat we het gaan hebben over voedingssupplementen.... ik wil echter ook een aantal andere zaken noemen. Dingen waar je misschien nog nooit aan hebt gedacht en die bijna allemaal gratis zijn.
Ja ik ben een groot voorstander van het nemen van voedingssupplementen. Om die reden zal ik ook een aantal supplementen noemen die een enorm positief effect hebben op ons immuunsysteem.
Het is alleen van het grootste belang dat een supplementen advies individueel is en dus afgestemd is op die persoon of dit dier.
Wat voor mij geld, geldt niet voor jou. Wel zijn er een aantal algemeenheden en die deel ik dan ook met jullie.
Vitamine D
Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon en gedraagt zich om die reden dan ook hormoon’achtig’.
Het blijkt dat heel veel mensen en ook dieren een veel te lage vitamine D status hebben.
We maken vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Je moet dan wel redelijk ontbloot in de zon komen en het liefst dagelijks (niet als de zon op zijn hoogst staat). En hoeveel uren, dagen, weken ben je nu echt buiten? En onze honden, zij leven voornamelijk binnenshuis.
Daarnaast moet je niet direct gaan douchen/zwemmen als je uit de zon komt. Er is enige tijd nodig om de omzetting voor ‘elkaar te krijgen’.
Je kunt natuurlijk een vitamine D supplement nemen. Als kind moesten wij levertraan slikken als de R in de maand was. Bij mijn opa en oma kreeg ik dan een lepel levertraan (echt heel vies) met wat suiker erop zodat het ‘te doen was’.
Het is zinvol voor de meeste mensen om eerst eens te kijken hoe het nu zit met je vitamine D niveau. Dit kan met een simpel bloedonderzoek. Vraag wel om de actieve vitamine D test.
Als je toch een test doet, doe dan een vitamine D test
Wat is nu een goede waarde. Voor mensen moet deze minimaal 80 zijn. 100 is beter. De onderwaarde ligt in Nederland op 50. In België is de onderwaarde 30….. Als je jarenlang ver onder die 80 zit krijg je flinke problemen met je gezondheid en vooral met je i.s. We moeten niet uitgaan van minimale waarden maar van OPTIMALE waarden. Alleen dan kan je i.s. optimaal functioneren.
Ons i.s. heeft vitamine D namelijk keihard nodig.
Bij honden is het niet gebruikelijk om vitamine D te testen. In vrijwel alle gezondheidskwesties en zelfs soms bij gedragsproblematiek vraag ik altijd om een vitamine D test. Het is niet gebruikelijk om de vitamine D (net als veel andere vitamines) te testen bij honden. Helaas is het ook een duur onderzoek. De referentiewaarden voor honden zeggen mij niet zoveel, er wordt namelijk al jaren nauwelijks aandacht besteed aan vitamine D bij huisdieren.
Maar voor een goede opname van Vitamine D is ook vitamine K nodig (zit vooral in groene groenten) en magnesium. Tja, de meeste mensen en honden zitten veel te laag in hun magnesium. Helaas is magnesium niet zo gemakkelijk te testen. De hoeveelheid in het bloed zegt namelijk niets over de hoeveelheid magnesium in de cel en daar doet het zijn werk tenslotte.
Honden die op een vers vlees voeding staan geef ik het liefst 2x per week een kleine portie BIOLOGISCHE lever. Waarom biologisch? Omdat het niet handig is om een lever vol toxische stoffen te voeren aan je hond. In lever zit niet alleen vitamine D maar ook vitamine A (levertraan….) en de nodige cofactoren noodzakelijk voor de opname. Geef niet te veel want orgaanvlees kan in grote hoeveelheden leiden tot diarree. Voor een hond van 25 kg kun je 2x per week de grootte geven van 2 ijsblokjes.
Vitamine D verhoogt de besluitvaardigheid.
Honden die op brokken staan kun je niet zomaar verse lever gaan voeren. In dat geval zou ik ze laten testen op vitamine D en wanneer te laag kiezen voor een goed supplement, liefst een orthomoleculair en geen synthetische variant.
Zink
Zink is een andere noodzakelijke stof voor het i.s. Zink is antiviraal.
Wanneer je dreigt een koortslip te krijgen (i.s. verlaagd) kun je direct zink innemen.
Er zou voldoende zink moeten zitten in een goede Multivitamine maar helaas is dit niet het geval. Zink is ook nodig voor de aanmaak van testosteron. Vrijwel alle mannen, vrouwen en honden zitten veel te LAAG in hun testosteron. Testosteron is 1 van de belangrijkste stofjes voor het nemen van de juiste beslissing, naast vitamine D.
Geen zink, geen testosteron, virale afweer staat onder druk. Daarnaast is zink 1 van de belangrijkste stoffen voor communicatie tussen de hersencellen en heeft zink een sleutelpositie bij alle DNA processen, ook REPARATIE.
Zink zit in heel veel voedingsstoffen, amandelen, cashewnoten, biologische demeter roomboter van gras gevoerde koeien en natuurlijk oesters. Al eet je die laatste meestal niet dagelijks.
Ook je hond kun je deze noten geven, liefst in een kleine hoeveelheid en goed fijn geblenderd. Een klontje demeter roomboter door zijn eten kan altijd en mag zelfs dagelijks.
Magnesium is al genoemd. Heel erg nodig voor ons i.s. en eveneens noodzakelijk om te kunnen ontgiften. Kies voor een orthomoleculair merk en laat je goed voorlichten. Er zijn heel veel vormen van magnesium en niet alles is voor jou of voor jouw dier van toepassing.
Voeding die veel magnesium bevat zijn: Snijbiet, avocado, Keltisch zeezout, noten, kiemen (sprouts) en natuurlijk donkere pure chocola. Deze voeding kun je dus ook aan je hond geven. Behalve chocola natuurlijk, dat is enorm giftig voor honden.
SLAAP
’s nachts ben je hopelijk in rust. Maar je i.s. is tijdens de slaap heel druk bezig om je lichaam te beschermen tegen allerlei schadelijke invloeden.
Niet slapen, een verstoorde of onrustige slaap, je dag-nacht ritme verstoren door ploegendiensten of tot heel laat HELENDE slaap. Ook op die van je huisdier want als jij op je IPAD of smartphone bezig bent, krijgt jouw huisdier deze lichtimpulsen eveneens. Dit verstoord de hormoonhuishouding die nodig is voor een gezonde slaap.
We weten dat een slechte of te korte nachtrust leidt tot een enorm daling van je gezonde darmflora. En je darmen informeren en instrueren je i.s. Een minder gezonde of ernstig gecompromitteerde darm is dan ook niet langer in staat je i.s. juist te informeren.
Het goedkoopst is het volgende: Schakel op tijd alle beeldschermen uit, minimaal 2 uur voordat je gaat slapen, dim ook de lampen en neem de tijd om minimaal 8 uur goed te slapen.
In een gezond hondenleven hoort veel meer slaap. Even vrij zijn van alle omgevingsprikkels.
Intermittent living
Misschien kennen jullie deze term. Intermittent fasting is een onderdeel van intermittent living. Hierover heb ik eerder een TIP geschreven.
In het huidige leven van mens en dier ligt alles voor het grijpen. We hoeven nog nauwelijks moeite te doen. Een paar voorbeelden:
Voedsel – ALTIJD beschikbaar
Water – ALTIJD beschikbaar
Omgevings temperatuur – vrijwel ALTIJD optimaal
De behoefte om te bewegen – bij de meeste mensen AFWEZIG, gelukkig bij veel honden nog intact.
Gevaar – wordt OPGELOST door ons te houden aan de regeltjes
Uitdaging als onderdeel van het dagelijks leven – ABSENT (tot een paar maanden geleden)
Cognitieve uitdaging – INTERNET en je smart Phone.
En ook voor onze honden geld dat alles voor hen wordt geregeld, van de wieg tot het graf. Zelf beslissingen nemen maakt geen deel meer uit van hun leven. Dan kun je een leuk denkspelletje voor zijn neus zetten maar ook dit is gepamper en daarnaast behoorlijk infantiel gezien de fantastische intelligentie van honden.
Intermittent living vergroot je flexibiliteit. Intermittent living is lief zijn voor je brein en dat van je immuunsysteem.
Door regelmatig te vasten, door zit onderbrekingen (bijvoorbeeld even de trap op en neer lopen), door te bewegen en dan niet alleen op de gebaande paden, door eens op andere tijden te werken, te rusten, te eten en vooral door niet te vaak eten wordt je i.s. enorm geprikkeld. Op positieve wijze.!Er worden direct allerlei stofjes aangemaakt die je i.s. nodig heeft om jou te beschermen tegen potentieel gevaar.
Dit proces heet hormese. We zien dit vooral bij planten die na kortdurende stress allerlei stofjes aanmaken om zichzelf te beschermen tegen die stress.
Hormese geld ook voor ons en voor onze dieren. Tijdens schaarste, te warm, te koud, honger (echte honger) of dorst maakt je lichaam deze fantastische stofjes aan. Stofjes die door je i.s. enorm verwelkomt worden. Daarnaast is hormese fantastisch voor je brein. Je kunt hierdoor betere beslissingen nemen. Onze hersenen zijn de laatste jaren veranderd in een suikerbrein en dat geld evenzo voor onze honden. En dat suikerlaagje moet er hoognodig af…
Bewegen zonder stress
Bewegen is pas effectief voor je i.s. als je zonder stress beweegt.
Zodra er stresshormonen om de hoek komen kijken zorgt dit bewegen ervoor dat je immuunsysteem onder druk komt te staan.
Een uur wandelen in rustig tempo is beter voor je i.s. dan trainen voor een halve marathon.
Voor honden geld hetzelfde. Een fijne wandeling in het bos is geweldig voor zijn i.s. Met je hond in hoog tempo sporten ondermijnt zijn i.s.
Liefde voor het immuunsysteem
We weten allang dat het i.s. wordt geremd door angst en onzekerheid. Chronische stress maakt ons en onze dieren ziek. Liefde en dankbaarheid zijn echter een enorme stimulans voor je i.s.
Ik begrijp dat het in deze tijd lastiger is om dankbaar te zijn en liefde te ervaren. Maar juist nu hebben we het heel hard nodig en vooral ons i.s. heeft het heel hard nodig.
Je kunt dagelijks een momentje of langer mediteren. Als je hond in dezelfde ruimte is gaat hij in vrijwel alle gevallen mee in deze ‘voedende’energie.
Is mediteren voor jou too much dan kun je ook gewoon eens een half uurtje niets doen. Gewoon wat luieren, even je denken rust geven. Lekker met een kruidig theetje erbij of lekker buiten op een boomstam zitten. Je hond kan ondertussen ook luieren of rustig snuffelen. Even niets moeten.
Je kunt een aantal keer per dag bewust ademhalen. Dat wil zeggen, je bewust zijn van je ademhaling. Lekker naar je buik ademen, laat die buik maar los en volledig uitademen. Wat mij betreft hoef je niet te tellen, volg gewoon je gevoel.
Goed ademen brengt direct je zenuwstelsel tot rust!
Bouw momenten in je dag waarop je je dankbaarheid uitspreekt. Dit kunnen heel simpele dingen zijn zoals het zien van een roodborstje dicht bij huis of die parkeerplaats die precies vrijkomt op het moment dat je komt aanrijden. Een schoon bed, je hond die blij is als je thuis komt. Hoe fijn zou het zijn als we dankbaar konden zijn voor alle dingen die we nu als vanzelfsprekend beschouwen. Net als liefde werkt dankbaarheid beter als het wordt uitgesproken. In relaties willen we altijd van de ander horen dat hij/zij van ons houd ook al weten we dat er van ons gehouden wordt.
Dankbaarheid uitspreken maakt het gevoel veel tastbaarder. En opeens merk je hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn.
Er komen allemaal stofjes vrij waardoor je je niet alleen beter voelt, ook je i.s. bloeit op!
Wees lief voor jezelf, voor elkaar, voor onze medemensen en onze medewezens. Wees lief voor je lijf, voor je brein en voor je immuunsysteem.
___________________________________________________________________________________
Op je NEUS vertrouwen
We weten allemaal dat honden vele malen beter kunnen ruiken dan een mens.
Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid een evolutionaire bedoeling. Tenslotte
draait het in het dierenrijk om functionaliteit. Maar omdat wij ook zoogdieren
zijn ben ik geïntrigeerd in het hoe en waarom van die betere neus van honden.
Zou het zo kunnen zijn dat wij eigenlijk veel betere ‘ruikers’ zijn maar dat tijdens
de ontwikkeling tot hedendaagse mens de nadruk op onze andere zintuigen is
komen te liggen?
De reukzin is het meest primitieve zintuig en rechtstreeks verbonden met het limbisch systeem.
Alle geuren die we waarnemen worden direct ‘doorverbonden’ met ons brein, met het limbische systeem.
Zodra een geur wordt geroken c.q ingeademd wordt de geurinformatie door het limbische systeem ‘herkent’.
In dit deel van de hersengebieden krijgen emoties een etiket, vaak gekoppeld aan een geur. Geuren roepen dus herinneringen c.q. emoties op. Geuren waarschuwen ons en andere dieren voor roofdieren, de aanwezigheid van voedsel, of dit voedsel eetbaar is of bedorven, en waarschuwen voor andere gevaren.
Direct wordt als reactie hierop de afgifte van hormonen, endorfines en andere neuro chemische stoffen geactiveerd. Dit proces neemt maar een paar seconden in beslag.
Het inademen van een bepaalde geur brengt direct een fysiologische reactie op gang. Niet alleen wat betreft onze emoties maar er is zelfs een directe invloed op het immuunsysteem en de spijsvertering. Denk maar even aan de geur van warme, vers gebakken appeltaart die je het water in de mond doet lopen.
Daarnaast hebben geuren een enorme invloed op seksuele aantrekkingskracht en op de voortplanting.
Het inademen van een bepaalde geur kan je euforisch maken, een geluksgevoel bezorgen maar zelfs ook boos of woedend maken.
Moet je werken in een ruimte die jij vind stinken dan kun je je zelfs minder goed concentreren.
Vrouwen schijnen beter te ruiken dan mannen. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen. Het reukorgaan van vrouwen is op zijn best in het midden van hun menstruatiecyclus wanneer de concentratie oestrogeen in het bloed het hoogst is. Boeiend om te kijken hoe dit bij honden is. Uiteraard moeten we dan kijken naar dieren die niet gecastreerd zijn.
We weten dat onze hond en veel andere dieren een zogenoemd Orgaan van Jacobson hebben, ook wel het vomeronasaal orgaan genoemd (VNO). Heel lang heeft men gedacht dat mensen dit orgaan niet hebben.
Maar gelukkig heeft men jaren geleden ontdekt dat de mens ook een Vomeronasaal orgaan heeft. Het bevind zich hoog in de neus (bodem neustussenschot) en lijkt een beetje op een reukorgaantje. Er worden echter geen geuren waargenomen maar vluchtige stofjes die een enorme invloed hebben op het gedrag van mensen. Het gaat hier dan vooral om feromonen, een bepaalde vorm van een lokstof.
In het rijk der dieren zijn feromonen heel bekend. Denk maar even aan een reu die de geur van een loopse teef al op grote afstand ruikt. Vrouwelijke dieren scheiden feromonen af om mannelijke dieren te laten weten dat ze vruchtbaar zijn. Deze geur-lokstoffen zijn dus belangrijk binnen de communicatie, zelfs long distance.
Tussen het vomeronasale orgaan en de hersenen lopen zenuwverbindingen. Een directe lijn met het brein! Het vomeronasale orgaan is echt een apart zintuig, we hebben dus meer zintuigen dan we altijd hebben gedacht.
Dit zintuig verteld ons wat de oren niet kunnen horen en de ogen niet kunnen zien.
Het is een soort ruiken-proeven….
Bij honden zit dit orgaan boven in de bek. We zien dan ook vaak dat honden even iets in de bek nemen om geur op te nemen, de geur als het ware proeven.
Geurencrisis
We leven in een wereld vol met geuren. Hoe kunnen geuren bijdragen aan meer welzijn of dit welzijn juist verstoren?
Herken je deze situatie? Je loopt met je hond langs de weg, er komt een auto vlak langs en zodra deze voorbij gereden is begint je hond te proesten. Hij heeft een grote hoeveelheid uitlaatgas en andere geuren opgesnoven en hij probeert dit ‘eruit’ te werken.
Je loopt in een winkel en zelfs met de 1,5 meter afstand ruik je van verre het opdringerige parfum van iemand anders. Die geur komt je tegemoet en blijft nog lang hangen in de ruimte.
Schoonmaakmiddelen, bepaalde cosmetica, after shave en parfums maar ook geurkaarsjes en andere huisparfums hebben toxische geuren. Deze stoffen zijn ontzettend schadelijk. Niet alleen voor jou zelf maar natuurlijk ook voor je huisdieren.
En een beetje chloor in het toilet of een ‘bij iedere spoelbeurt is hij weer schoon’ wc-blokje is een regelrecht milieudelict. Laat deze middelen staan en kies verantwoorder (biologische) producten.
En er zijn zoveel geuren…..
Deodorant, crème, shampoo, haarstylingsproducten, parfums, schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen, impregnatiemiddelen van meubelen, tapijt en gordijnen, verpakkingsmaterialen, uitlaatgassen en alle andere niet-natuurlijke geuren die ons en onze huisdieren overweldigen.
Hoe kun je geuren nu gebruiken als positieve boost voor jouw welzijn en dat van je hond.
- Begin met het zo veel als mogelijk vermijden van bovengenoemde producten.
- Kijk vooral hoe die geurenwereld voor jouw hond werkt. Als je buiten loopt wil hij het liefst overal aan ruiken. Op deze manier vormt hij zich een beeld van de realiteit. Laat hem daarom snuffelen en vertraag je wandeling of wacht wanneer hij ergens wil blijven ruiken. Neem de tijd.
- Realiseer je dat als vreemde mensen jouw hond aaien zij letterlijk (hun) geur overdragen op het lichaam van jouw hond.
- Ga speuren met je hond. Liefst in de natuur. Als je detectie doet, dan het liefst met zeer subtiele geuren.
- Denk bij onzekere, angstige of zelfs agressieve honden aan hun geurbeleving. Een bepaalde geur kan hen angstiger of juist agressiever maken. Zo gebruik ik in mijn werk met honden absoluut geen parfum of deodorant.
- Als je met etherische oliën wilt werken, laat je hond dan zelf kiezen. Gebruik geen etherische olie op zijn lichaam. Je kunt een druppel van een etherische olie op een tissue doen en deze op de grond neerleggen. Zo kan je hond zelf beslissen of dit de olie is die hij waardeert.
- Als je een nieuw tuigje of lijn koopt voor je hond, was deze dan eerst en spoel na met water en azijn. Dit geld ook voor de kleedjes waarop hij ligt.
- Voor jezelf kun je etherische oliën gebruiken in alle mogelijke situaties. Ben je wat somber, slaap je slecht, dan kan een etherische olie het verschil maken. Een druppeltje kan al genoeg zijn.
- Ga naar buiten na een regenbui en de wereld ruikt frisser. Dit doet een mens goed.
- Gebruik je neus in alle mogelijke situaties en kijk wat die geur met je doet. Snuif de geur van vers gezette koffie, van een kop kamillethee, de schil van een mandarijntje. Neem de tijd om te ruiken en de geur te ervaren. Dit heeft een wezenlijke invloed op je gemoedstoestand.
- Zet verse kruiden in potjes binnen. De geur van basilicum en van tijm zijn sterk opwekkend, wrijf af en toe over een blaadje of een stengeltje en de geur komt vrij.
- Ga in de vroege ochtend naar het strand en ruik de zee. Zeelucht is helend.
- En heb je een pupje, ruik dan volop aan zijn lijfje, binnen een paar weken is zijn lichaamsgeur verandert. De geur van een jong puppy, kitten en natuurlijk ook van een baby zorgt voor een sterke emotionele respons.
In het werken met honden en mensen maak ik volop gebruik van de verbinding tussen geur en emoties. Dit begint al bij pupjes. Een bepaalde geur kan een gevoel van veiligheid of juist onveiligheid betekenen voor mens en dier.
Geuren zijn boodschappen voor de ziel.
___________________________________________________________________________________
INTERMITTENT FASTING voor mens en dier oftewel periodiek vasten
In alle culturen en religies wordt er periodiek gevast, al eeuwenlang. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Vasten zorgt ervoor dat het lichaam terug kan keren naar rust, zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat het heel normaal was dat we honden een dag per week lieten vasten. Dit wordt overigens ook bij veel (wilde) dieren in dierentuinen toegepast.
We leven nu echter in een zeer overvloedige wereld.
Niet alleen wij kunnen net zoveel voedsel tot ons nemen als we willen, ook onze honden worden overvoerd. Ze krijgen vaak meerdere keren per dag eten en tussendoor nog allerlei snacks en brokjes.
Wanneer we eten zorgt het voedsel ervoor dat het lichaam in de opbouwfase komt. Dit is nodig om nieuwe cellen te ‘bouwen’ en voedingsstoffen op te slaan voor periodes van schaarste in het leven. Dit proces wordt vooral geleid/gestuurd door insuline, geproduceerd door de alvleesklier.
Maar alle lichamen moeten ook tijd en gelegenheid krijgen om te reinigen en zich te ontdoen van schadelijke stoffen en afvalproducten van onze stofwisseling. Onze cellen moeten afvalmateriaal en hormonen recyclen en overgaan to reparatie van ‘kapotte’ cellen. Met name het brein moet een ‘cleansing’ ondergaan. Dit proces gebeurt onder invloed van o.a. het groeihormoon.
Nu denk je bij groeihormoon misschien aan letterlijke groei maar eenmaal volwassen is groeihormoon vooral noodzakelijk voor het repareren van cellen en weefsels.
Het lichaam werkt dus cyclisch en gaat van een periode van overvloed en opbouw naar een periode van schaarste en herstel.
Omdat zowel wij mensen als onze honden leven in overvloed komen herstel en reinigingsprocessen volledig in de knel. Dit leidt tot vele gezondheidsproblemen en zelfs gedragsproblemen.
Je kunt je lichaam echter bewust in een periode van schaarste brengen om op die manier het proces van groei en herstel terug in balans te brengen.
De eenvoudigste en goedkoopste manier is intermittent fasting.
Intermittent fasting betekent dat jij of je hond minimaal 18 uur niet eet, bijvoorbeeld van de ene avond 20.00 uur tot de volgende avond 17.00 uur, of van ’s avonds 18 uur tot de volgende dag 12.00 uur. Je kunt variëren met de tijden maar de meeste mensen vinden het prettig om ‘over de nacht’ heen te vasten. Het maakt het vasten gemakkelijker maar het lichaam gaat in de nacht ook over tot rust en herstel en dat is precies wat intermittent fasting doet voor je lichaam. Overigens mag je gerust ook 19 uur of zelfs 20 uur vasten.
Je gebruikt zelf in die periode alleen water en kruidenthee. Liever geen koffie en je hond krijgt alleen water.
Vasten heeft een enorm gunstig effect op meerdere ongewenste en schadelijke processen in het lichaam. Dit komt omdat er
tijdens een periode van vasten veranderingen plaatsvinden in de biochemie van het lichaam.
Er vindt een verhoging plaats van beschermende eiwitten, antioxidanten, enzymen en bepaalde vitaminen zoals vitamine E en co-enzym Q10 en het hierboven genoemde GROEIHORMOON.
De effecten bij mens en dier:
- De bloedsuikerspiegel die bij mens en dier vaak volledig uit balans is wordt (geleidelijk) hersteld. Dit heeft een enorme invloed op gezondheid en gedrag.
- Positief effect op de stofwisseling en het lichaamsgewicht.
- Gunstige invloed op het cholesterol.
- Ontstekingen en zelfs laag gradige ontsteking nemen af.
- Positief effect op de hormoonhuishouding.
- Enorme verbetering in de capaciteit om met stress om te gaan.
- Vasten verbeterd de hersenfuncties en cognitie.
- Vasten leidt tot een positieve verandering in gedrag, zelfs bij angst en agressie.
- Vasten zorgt ervoor dat mens en dier vele malen beter met stress kunnen omgaan.
- Vasten is een positieve boost voor het immuunsysteem.
- Vasten verbeterd huid en haar.
- Vasten heeft een positief effect op gewrichtsproblemen door het effect op de collagene weefsels en het ontstekingsdempende effect van vasten.
En of dit allemaal nog niet genoeg is heeft vasten een zeer positief effect op hart en bloedvaten.
Er zijn nog talloze voordelen van vasten, te veel om op te noemen.
Zelf vast ik zeer regelmatig en ook mijn hond doet dan mee.
Periodiek vasten gebruik ik zelfs bij mens en dier met ernstige gezondheidsproblemen en of gedragsproblemen, maar dan uiteraard op geleide van de nodige bloedonderzoeken e.d.
Het intermittent fasting, dus ongeveer 18 uur niet eten kun je, wanneer je geen medicijnen gebruikt, minimaal 1x per week toepassen om je gezondheid en dat van je dier te verbeteren.
___________________________________________________________________________________
Back to the wild
De mensen die mij kennen weten dat ik een enorme natuurliefhebber ben.
Ik geef dan ook zoveel als mogelijk mijn lessen en consulten buiten, liefst in het bos en het liefst op een plek waar het rustig is.
Vrijwel iedereen verlangt naar de natuur. Wanneer het in het weekend een beetje aardig weer is trekken we er dan ook massaal op uit richting bos en strand en proberen we de door ons zo gemiste natuur in te halen.
Natuurlijk is het ook fijn om met je hond naar een park te gaan maar echt bos of strand….daar kan niets tegenop.
Honden willen niet alleen naar buiten om te plassen en te poepen maar willen ook letterlijk naar buiten, bewegen, ruiken, proeven, beleven…..
Dat wisten we natuurlijk allang want iedere hond staat te springen als je de riem pakt. En natuurlijk vind hij het heel fijn als je echt de natuur in trekt in plaats van een rondje in de wijk.
Natuur ontstrest, dat is een ding dat zeker is.
Sommige planten en bomen, vooral naaldbomen maken zogenaamde phytonciden aan. Deze vluchtige stofjes worden door hen aangemaakt om zichzelf te beschermen tegen schimmels, schadelijke microben en insecten. Heel bijzonder is dat deze stofjes ook voor ons gunstig zijn, evenals voor onze honden. Deze phytonciden hebben namelijk een ontstekingsremmende werking.
Diep inademen in het bos is dan ook super gezond, kalmeert je mind en voed het hart.
Maar ook de terugkerende patronen die we in de natuur zien maken ons rustiger en stresshormonen worden verlaagd.
Vooral honden die nogal hyper, angstig of juist agressief zijn, worden rustiger als ze in echt bos lopen. Het liefst in zo dicht mogelijk begroeid bos, waardoor ze in het HIER en NU komen.
Bosbaden
In de natuur zijn en in alle rust al je zintuigen gebruiken, dat zouden we vaker moeten doen.
In Japan hebben ze daar zelfs een naam voor Shinrin-yoku, bosbaden of Forest Bathing.
Er zijn zelfs speciale bossen waar je onder begeleiding van een therapeut kunt onderdompelen in de natuur.
Het is de bedoeling van bosbaden dat je op je gemakje wandelt, stilstaat, op het gras zit of ligt, ruikt, hoort en voelt wat het bos je te bieden heeft. Je ratio heeft even niet de leiding.
Ben jij bang in het bos?
Nu benoem ik vooral de rustgevende kant van de natuur. Maar de natuur doet ook een beroep op onze eigen wilde natuur.
Heel veel volwassen jongetjes en meisjes vinden het nog steeds leuk om een vuurtje te stoken terwijl we toch thuis met 1 knop de centrale verwarming bedienen.
Rondstruinen in het bos en juist de kleine paadjes nemen, een ree tegenkomen of misschien zelfs een edelhert.
Verdwalen in het bos is niet alleen maar vervelend maar heeft ook iets spannends.
Ergens diep van binnen verlangen we nog naar dat wilde in onszelf…
Voor honden geld dit ook. Zij hebben nog behoorlijk veel wilde natuur in zich. Veel meer dan wij en zij hebben dan ook meer moeten inleveren als het hierom gaat.
Durf je eens een voor jou onbekend bos in te lopen, andere paadjes te nemen, gewoon eens op een omgevallen boomstam gaan zitten en je hond los of aan een lange lijn gewoon zijn gang laten gaan. Laat de controle eens los, zodat je kunt gaan luisteren naar je zintuigen en die van je hond.
Laat hem eens zelfstandig klauteren over omgevallen bomen zonder dat je sturing geeft of je ergens mee bemoeit. Hij komt daardoor dichter bij zijn eigen wijsheid.
Alleen of met je hond samen in de echte natuur zijn is het meest waardevolle wat je voor je hond en jezelf kunt doen. Wel-zijn neemt hierdoor enorm toe.
En voor wie (nog) niet alleen durft, of meer informatie wenst, stuur een mailtje naar inf@hondenschoolpetradriesen.nl
___________________________________________________________________________________
Wat leeft er allemaal in je mond?
Iedereen heeft weleens gehoord over de darmflora, de goede en minder goedaardige bacteriën in je darm en dat een gezonde darmflora enorm belangrijk is om gezond te blijven. Het gaat echter om veel meer dan bacteriën. Er bevind zich in je darm een heel arsenaal aan microben; kleine organismen, denk aan schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezentjes die een zeer bijzonder ecosysteem vormen. Dit ecosysteem wordt het microbioom genoemd.
Het microbioom heeft een zeer omvangrijke invloed op je gezondheid en zelfs op je gedrag, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Het microbioom van ieder mens is net zo uniek als je vingerafdruk.
Ook honden en andere dieren hebben dit microbioom, een enorm belangrijk voorwaarde om gezond te blijven.
Maar wist je dat zich ook een microbioom in je mond bevindt? Het zogenaamde mond microbioom en dat dit mond microbioom communiceert met je darm microbioom….
Overigens is ook je huid en vele ander plekken in en op je lichaam bevolkt met een dergelijk ecosysteem maar vandaag wil ik vooral aandacht besteden aan het ecosysteem in jouw mond en in de bek van je hond.
Heel veel gezondheids en zelfs mentale problemen beginnen in de mond en in de bek.
Voor mens en dier geld dat wat je eet een enorme invloed heeft op het mond microbioom.
Suiker en frisdrank bijvoorbeeld hebben een desastreus effect op de microben in de mond.
Voor honden geld dat de zetmeelrijke voeding die zij krijgen het mond (bek) microbioom nadelig beïnvloedt.
Het kauwen van het voedsel, scheuren, knagen etc heeft weer een positieve invloed op het mond microbioom.
Maar ja, wie scheurt er nog aan zijn eten. Het meeste voedsel (en drinken) wat wij nuttigen is dusdanig bewerkt dat we nog nauwelijks iets hoeven te doen met dit voedsel. En voor honden geld hetzelfde.
Wat heeft nog meer een nadelig effect op het mond microbioom.
Je zult er van staan te kijken dat de meest ‘normale producten zeer ongezond zijn.
TANDPASTA
Tandpasta is er in allerlei soorten, geuren en kleuren. Maar heb je de kleine lettertjes weleens gelezen? Tandpasta is een chemische bom en vooral als er ook nog fluoride inzit een aanslag op je gezondheid. Nu is het natuurlijk wel fijn als we minimaal 2x per dag onze tanden poetsen maar gebruik alleen een biologische tandpasta waar absoluut geen fluor inzit.
Mondspoelmiddel, bijvoorbeeld listerine of een dergelijk product doodt de microben in je mond. Helaas worden ook de gunstige microben geëlimineerd. Dit kun je echt beter niet gebruiken. Sterker nog, met een dergelijk middel zou ik mijn wc pot nog niet schoon willen maken.
Voor honden geld dat de zogenaamde gezonde kluifjes bedoelt voor een sterk gebit en schone tanden ook die chemische stofjes bevatten. En zelfs de speciale tandpasta voor honden kun je beter niet gebruiken.
Hoe zorg je ervoor dat je een gezond mond microbioom krijgt?
Voor mensen geld dat ze naast poetsen met een biologische fluorvrije tandpasta en het gebruik van fluorvrije tandenstokers (liefst houten) een aantal dingen kunnen doen om het mond microbioom gezond te houden.
Oil pulling is 1 van die methoden.
Dit kun je het beste in de ochtend doen voordat je je tanden hebt gepoetst. Neem een flinke eetlepel Kokosolie, olijfolie of sesamolie in je mond. Begin eventueel met een halve eetlepel en bouw het rustig op.
Ik gebruik zelf altijd olijf of sesamolie en vind kokosolie niet prettig maar dit is voor iedereen anders.
Spoel de olie tussen je tanden door en beweeg het door je hele mond heen. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit maar bol je wangen op en spoel de olie, net zoals je een slok water door je mond heen en weer zou spoelen. Bouw dit in tijd rustig op, begin met 5 minuten en uiteindelijk is het de bedoeling dat je de olie 20 minuten in je mond houdt en spoelt. De olie vermengt zich met je speeksel en voelt steeds dunner en vloeibaarder in je mond. Uitspugen in de prullenbak bijvoorbeeld maar vooral niet in je gootsteen of wastafel die door de vette olie verstopt kan raken.
Wat doet Oil pulling? De olie trekt alle gifstoffen uit je mondholte en zelfs kleine voedselresten die je met poetsen niet hebt kunnen verwijderen worden opgenomen door de olie. Je mag de olie dan ook zeer beslist niet doorslikken. Na die 20 minuten kun je je mond spoelen met wat warm water en eventueel je tanden poetsen.
Geen tijd….. ik pas oil pulling toe terwijl ik in de ochtend mijn mail check.
Je kunt oil pulling 1x in de week toepassen of regelmatig een kuur van een week volgen. Het enige wat je nodig hebt is een goede kwaliteit plantaardige olie. Nog een voordeel is dat je tanden er witter van worden en beginnende tandvleesproblemen en zelfs keelpijn kunnen worden verholpen.
Zie ook: Ontgiften met Oil Pulling.
Nu kunnen honden geen oil pulling toepassen maar er is wel een goede manier om tandvlees, gebit en mondmicrobioom van je hond te ondersteunen.
Neem biologische extra vierge kokosvet liefst uit glas. Doe 2 eetlepels in een glazen potje en meng hier curcuma poeder doorheen. Je moet genoeg curcuma poeder gebruiken om een stevige pasta te krijgen.
Met deze curcuma pasta poets je het gebit van je hond. Is jouw hond niet gewend dat je zijn tanden poetst kun je ook een beetje van deze pasta op je vinger doen en het tandvlees ermee masseren of in plaats van een tandenborstel een klein verbandgaasje om je vinger wikkelen en hiermee poetsen.
Wel opletten: de curcuma is knal oranje en maakt enorme vlekken. Dus heb je een hond met een witte vacht moet je er voor zorgen dat de pasta niet naast zijn bek terecht komt. Opvallend genoeg wordt het gebit niet oranje maar witter door het poetsen met de curcuma pasta.
Ook dit kun je bijvoorbeeld 1x in de week toepassen, preventief maar als je hond al wat tandplaque heeft of tandvlees wat al licht ontstoken is kun je het beste een dag of 12 dagelijks met deze pasta zijn gebit poetsen.
Als de hond iets binnenkrijgt van deze pasta is dit geen enkel probleem, het is kei gezond en sterk ontstekingsremmend.
De curcuma pasta kun je zelf ook gebruiken als je tandvlees problemen hebt, aften, wondjes in je mond en zelfs een koortslip zijn gebaat bij het poetsen met curcuma pasta.
Je kunt de bereide curcuma pasta een dag of drie bewaren in de koelkast, liefst in een afgesloten glazen potje.
Om jouw mond microbioom en dat van je hond gezond te houden moet je dus vooral
- Alle chemische voedingsmiddelen en dranken vermijden
- (Chemische) tandpasta en spoelmiddelen bij het chemisch afval gooien
- Flink knagen op een wortel of een stevige appel en je hond mag lekker knagen op een natuurlijk bot
- Oil pulling voor jezelf en poetsen met curcuma pasta voor je hond
___________________________________________________________________________________
Oogcontact
De ogen zijn de spiegel van de ziel. Dit geld zowel voor mensen als voor dieren.
Je kunt aan de uitdrukking van de ogen zien wat er omgaat in mens of dier.
In reguliere hondentraining wordt het oogcontact tot kunstje gebombardeerd. Het ‘kijk’ naar mij wordt aangeleerd met iets lekkers of met een speeltje in je hand. Je hand breng je richting je borst of gezicht waarop de hond omhoog kijkt.
Op het moment dat het dier omhoog kijkt naar jou (maar feitelijk naar het lekkers c.q. speeltje) wordt hij beloond.
Dit oogcontact-kunstje wordt al aangeleerd bij pups en veelvuldig ingezet bij allerlei oefeningen en bij honden die probleemgedrag vertonen.
Honden, net als mensen kijken elkaar aan en communiceren, zeer zorgvuldig overigens, en scannen elkaar gelaatsuitdrukkingen.
Als je eigen kind je aankijkt weet je vrijwel direct waar het kind behoefte aan heeft. Mensen die een langdurige relatie met elkaar hebben hoeven elkaar alleen maar aan te kijken om te weten wat er in die ander omgaat.
En zelfs wanneer een wildvreemde persoon je aankijkt weet je al heel snel wat die persoon van jou wil.
Als jouw hond je aankijkt kan hij hiermee verschillende dingen bedoelen, vragen, nodig hebben of verwachten.
Wanneer je een hond leert dat het oogcontact ‘onder voorwaarden’ dient plaats te vinden, als kunstje dus, wordt het oogcontact voorwaardelijk.
Het gaat niet meer om de behoefte van het dier, het gaat om de beloning.
Maar het kan ook anders…
Zowel met een pup als met een volwassen hond is het mogelijk oprecht oogcontact te hebben. Het is eigenlijk heel simpel.
Zodra jouw hond naar je kijkt zeg je iets liefst vanuit je hart. Dat kan van alles zijn, een beetje afhankelijk van wat je hond met je wil delen.
Gewoon wat in je opkomt, ha lieverd, heb je het naar je zin? Of dag lief dier, wat heb je nu nodig van mij? En het belangrijkst, je kijkt je hond aan als je tegen hem praat en spreekt rustig en liefdevol.
Het maakt dus niet uit wat je zegt als het maar rechtstreeks uit je hart komt, het geen ingestudeerd zinnetje is en er daadwerkelijk oogcontact is.
Met deze vorm van oogcontact komt er oxytocine vrij.
Oxytocine is zowel een hormoon als een neurotransmitter (hersenboodschapperstofje) en wordt aangemaakt in de hersenen wanneer er sprake is van oprechte of liefdevolle aandacht. Oxytocine is het bindingshormoon, het zorgt voor socialer gedrag ten opzichte van eigen groepsleden en heeft alles te maken met vertrouwen, veiligheid en sociale verbondenheid.
Wat kan het mooi zijn om tegen je hond te zeggen, ja jongen, ik heb je gezien en weet dat je dit moeilijk vind…..ipv Kijk naar mij, kijk naar mij, kijk naar mij….
Voor zowel het dier als voor jouzelf een totaal andere beleving.
Je hond voelt zich werkelijk gezien. Dit geeft rust en vertrouwen.
Dit oogcontact kan natuurlijk ook van mens tot mens plaatsvinden. Denk maar eens aan die tijd dat je heel verliefd was op iemand. Echt oogcontact gaat namelijk altijd vooraf aan een heftige verliefdheid en wordt tijdens die verliefdheid ook voortdurend beleefd.
Vaak is men bang voor oogcontact. Vreemde honden moet je niet aankijken en vreemde mensen ook niet. Er is echter een wereld van verschil tussen staren en liefdevol oogcontact.
Oprecht oogcontact kan zelfs plaatsvinden tussen 2 mensen die volkomen vreemd zijn voor elkaar. Een kort moment waarop beiden zich gezien voelen. Dat kan het meisje bij de kassa zijn, een kind wat je voorbij huppelt of die oude man die verderop woont. Er heel eventjes zijn voor en met die ander, echt en oprecht, even contact met die andere ziel.
Geen slecht idee in onze huidige samenleving. Het leidt tot meer verbinding, sociale cohesie en verzacht onze emoties.
Wil je hier meer over weten, het oogcontact is 1 van de bijzondere dingen die worden toegepast en verdiept binnen het Trainingsvrij opvoeden. Volgende week is er een lezing over trainingsvrij opvoeden en in oktober een tweedaagse cursus.
___________________________________________________________________________________
Wat is er mis met vis????
Het is helaas niet verstandig om nog vis te eten of visolie te gebruiken. Niet voor jezelf, niet voor je hond en niet voor je kat.
Vis en visolie bevatten hoge concentraties:
- PCB’s (hormoonverstorende stoffen)
- Zware metalen
- Microplastics
- Antibiotica
En vooral visolie gebruik je zelf of geef je aan je hond (vaak in de vorm van zalmolie) omdat het zo gezond zou zijn….
Helaas is de meeste visolie een bom vol gifstoffen die meer schade aanricht dan dat dit gezond zou zijn.
Vis die in zeeën en oceanen wordt gevangen zit vol met zware metalen, PCB’s en andere gifstoffen zoals kwik en brandvertragers. Veel van deze gifstoffen worden opgeslagen in het vetweefsel van de vis. (precies, daar wordt je visolie van gemaakt….)
Ik citeer Dos Winkel, de auteur van het boek wat is er mis met vis en oceanen onderzoeker en filmmaker: Daarbij komt, zegt Winkel, dat de gevangen vis meestal ver onder de maat is en bovendien zwaar vervuild. Gifstoffen hebben immers de neiging te accumuleren in de voedselketen. Alles wat via rivieren en kanalen in zee wordt gedumpt vindt zijn weg van kleinere naar steeds grotere vissen. Indien gevangen eindigt datgene waar we juist vanaf wilden weer op ons bord.
Het kwikgehalte komt ver boven de grens die de Wereld Gezondheids Organisatie als veilige norm hanteert.
dr. S.P.J. van Leeuwen na onderzoek naar kwik in zwaardvis gekocht op een Amsterdamse markt
Daarnaast zit vis vol met zogenaamde MICROPLASTICS. Minuscuul kleine deeltjes plastic die in zeeën en oceanen in vissen en andere dieren terecht komen. Deze kunnen niet worden afgebroken en hopen zich dan ook op in het lichaam van het dier. Wanneer jij, je hond of je kat dit eet krijg jij die microplastics eveneens binnen. We weten inmiddels dat deze zelfs de placenta van een zwangere vrouw kunnen bereiken. En zoals de meeste van jullie wel weten is het niet alleen dit microplastic maar dit plastic zit ook weer boordevol PCB’s en andere hormoonverstorende stoffen.
Aan zwangere vrouwen wordt dan ook nu geadviseerd niet vaker dan 1x per week vette vis te eten……
Microplastics zitten overigens volop in shampoo’s, douche gels, scrubs en andere verzorgingsproducten en spoelen dus zo weer ons afvalwater in.
En kweekvis dan?
Kweekvissen verblijven met duizenden dieren tegelijk in grote bassins. Ik zeg verblijven want zwemmen kunnen ze niet, zo dicht leven ze op elkaar. Zieke en dode dieren liggen tussen de nog levende dieren. Kweekvis wordt overwegend gevoerd met vismeel. Precies, gemalen vis, kanibalisme dus terwijl normaal gesproken echt niet alle vissoorten andere vissen eten. Om een kilo kweekvis te produceren zijn er vele kilo’s andere vis nodig. Daarnaast wordt er volop antibiotica gebruikt om ziekten te voorkomen en dan hebben we het nog niet over de stress die deze dieren hebben.
Deze stresshormonen zitten eveneens in de vis die op je bordje ligt.
Vele hondeneigenaren geven hun honden ook zalmolie. Bedenk dat voor een halve liter zalmolie vele vissen zijn leeg geknepen. Hun vet en dus deze zalmolie bevat dan ook de hierboven genoemde schadelijke stoffen: PCB’s, zware metalen zoals kwik, brandvertragers en microplastics.
Daarnaast wordt deze zalmolie vaak geleverd in plastic flessen. En die plastic flessen zitten ook weer boordevol hormoonverstorende stoffen.
Is er dan helemaal niets gezond aan vis of visolie????
Daar kan ik kort en krachtig over zijn. NEE !
Wel kan het heel zinvol zijn om omega 3 vetzuren te gebruiken maar wel uit een andere bron namelijk uit algen. Tenslotte haalt de meeste vis ook zijn omega 3 uit algen.
Algen worden in grote bassins gekweekt, groeien razendsnel, duurzaam en er zijn geen gifstoffen of antibiotica nodig om ze gezond te houden. Sterker nog, er is alleen schoon water en zonlicht nodig.
De beste en veiligste omega 3 is dan ook die uit algenolie.
Omega 3 bestaat uit zowel EPA als DHA. Beiden heb je nodig maar voor het brein is vooral DHA nodig.
Neem een supplement met zowel EPA als DHA.
Een aantal goede merken zijn:
Testa Omega 3 algenolie
Er is een EPA/DHA variant en alleen een DHA versie. De testa is mooi hoog gedoseerd.
Mattisson vegan omega 3 algenolie (iets lager gedoseerd dan de testa).
Geef dus ook je hond en kat geen vis en geen visolie maar kies hiervoor in de plaats een goed merk algenolie.
Voor wie meer wil weten over vis en onze oceanen:
Boek: wat is er mis met vis van Dos Winkel
En een paar prachtige documentaires.
Prachtige video van CIFW compassion in World farming over het gevoelsleven van vissen
Sea the truth trailer
Documentaire sea the truth
___________________________________________________________________________________
Nuchter bewegen
Nuchter bewegen is een vorm van vasten. In het echte leven moeten mensen en dieren eerst op zoek naar voedsel om te kunnen eten. Er moet eerst intensief bewogen worden om aan voedsel te komen.
In je spieren en je lever heb je een voorraadje beschikbare glucose (suiker) in de vorm van glycogeen. Dit is daar opgeslagen om een flinke prestatie te kunnen leveren voordat je voedsel gevonden hebt.
De meeste mensen en ook honden eten in de ochtend wanneer er nog geen fysieke inspanning geleverd is, doodgewoon omdat we meer dan voldoende voedsel in huis hebben.
Dit betekent dat er alweer glucose wordt aangevoerd terwijl er nog een voorraadje is. Deze glucose wordt dan ook vrijwel direct opgeslagen als lichaamsvet.
Het is eigenlijk de omgedraaide wereld, eerst eten, dan bewegen. En die omgedraaide wereld leidt tot vele gezondheidsproblemen: buikvet, hormonale verstoring en ook je hersenen hebben eronder te leiden.
Wanneer jijzelf of je hond niet eet in de ochtend en vervolgens langdurig of intensief beweegt worden de glycogeen voorraden in de lever en de spieren aangesproken. M.a.w. de voorraden worden eerst opgebruikt. Wanneer alle glycogeen voorraad is verbruikt gaat het lichaam over tot vetverbranding.
Voor mensen geld dat ze minsten een half uur stevig moeten bewegen om alle beschikbare voorraad te verbruiken, daarna gaat het lichaam het overtollige vet verbranden.
Voor honden weten we deze tijdsindicatie niet exact omdat honden zoveel verschillen qua formaat en lichaamsgewicht maar laten we voor het gemak dezelfde tijd aanhouden namelijk een half uur.
Samen met je hond op nuchtere maag een stevige wandeling van minstens een half uur maken kan dus veel opleveren. Een fitter lijf, verbeterde hormoonhuishouding en vooral een gezonder brein. Beweeg nuchter zo vaak als mogelijk!
___________________________________________________________________________________
Vertrouwen
Vertrouwen
Omdat het heerlijk weer is vandaag, besluit ik tot een lange wandeling met de honden. Ik neem ze om de beurt mee omdat beiden een heel andere invulling van de wandeling wensen. Ik heb het geluk in een huisje in het bos te wonen, piepklein dat weer wel, maar de deur uit naar buiten is meteen een duik in een explosie van natuur.
Er zijn vaste plekken in het bos waar ik graag ver-blijf. De honden kennen de weg. Als we op pad gaan, moeten we regelmatig wat ruimte geven aan fietsers die zeker nu het meivakantie is veelvuldig ons pad kruisen. Tara loopt los. Wanneer er een fietser aankomt blijft ze staan, kijkt naar mij en we lopen opzij het brede zandpad op. Al wachtende tot de fietsers voorbij zijn, maakt Tara van de gelegenheid gebruik om te graven of zich in het mulle zand te wentelen. Vaak ga ik op mijn hurken naast haar ziten, dan schurkt ze zich tegen me aan en koester ik dit bijzondere moment. Fietsers groeten afwisselend vrolijk, verbaasd of dankbaar dat wij zo duidelijk saampjes ruimte maken en zij ongehinderd verder kunnen fietsen. Inmiddels vertrouw ik erop dat Tara het mij laat weten als er een fietser aan komt.
Knippen en plakken
We lopen verder. Tara holt voor me uit en neemt steeds de juiste afslag. Halverwege wacht ze even en kijkt of ik volg. Hoe weet ze dit toch? We lopen dit stuk wel vaker maar zeker niet dagelijks. Telkens weer ervaar ik het als heel bijzonder dat zij, zonder dat ik dit genoemd heb, het beeld deelt van onze route. Is dit intuïtie, telepatische communicatie, een kwestie van 'mijn plaatje kopiëren, knippen en plakken' of is het eenvoudig samen Zijn?
Als we de laatste afslag nemen richting onze verblijf-plek rent ze ver vooruit totdat een houten hek haar weg verspert. Hier wacht ze op me en als ik het hek open, rent ze verder tot we op de plek aankomen met achter ons het bos en voor ons een inspirerend plaatje van landerijen . Met in de verte het stilleven van prachtige hoeves ga ik zitten in het gras. Tara loopt een eindje verder te scharrelen. Ik koester me in het zonnetje en geniet van al het moois dat er te zien, te horen en te voelen is. Even languit liggen, mijn schoenen en sokken uit, blote voeten in het gras. Wat een rust en ruimte. Daar waar Tara op jacht is naar muizen worden alle muizenissen uit mijn hoofd weggespoeld door een kabbelend stroompje zintuiglijke informatie. Met een gerust hart sluit ik mijn ogen, erop vertrouwend dat Tara in de buurt blijft. Ik verkeer in die heerlijke staat tussen slapen en wakker zijn.
Dan staat Tara plots naast me en gaat tegen me aan zitten. Rustig blijf ik liggen en ik aai haar over haar rug. Na een lik over mijn gezicht loopt ze weer richting avontuur. Op deze plaats, op dit moment wil ik ver-blijven....
Verder gaan
De verleiding is groot om uren te blijven liggen. Maar na een tijdje ga ik weer rechtop zitten en kijk waar Tara is. Ze loopt even verderop op de grens van het bos en het veld. Daar komt een wandelaar aan. Zonder dat ik haar iets gevraagd heb, komt Tara rustig naar me toe gelopen, gaat naast me zitten en kijkt de wandelaar met veel belangstelling na. We besluiten dat dit een mooi moment is om terug te keren.
Roodborstje
Eenmaal terug bij ons huisje is het buiten zo aangenaam dat ik nog even wat wil lezen buiten. De honden willen ook nog even genieten van dat wat is.
Tara vermaakt zich door opnieuw te graven, alsof ze in het bos nog niet genoeg gegraven heeft, en maakt van de tuin een kuilenparadijs. Kane, mijn oudere hond , ligt languit te soezen met halfgesloten ogen, zijn kop mijn richting uit.
Ik zet een bak vers water voor hen neer en geniet zelf van een kop thee en een heerlijk boek.
Plosts wordt mijn aandacht getrokken door iets wat zich vlak achter Kane afspeelt. In de waterbak is een roodborstje zich uitbundig aan het badderen. Verrukt kijk ik naar dit badtafereel . Wel heel bijzonder dat het roodborstje geniet van haar bad op slechts een halve meter afstand van Kane. Nog een meter verder is Tara verwoed de tuin aan het ontginnen. Het vogeltje spettert wat af, rondt haar badritueel af en hipt op de dichtstbijzijnde tak. Uit haar hele manier van doen spreekt vertrouwen.
Vandaag heb ik opnieuw mogen ervaren dat wanneer er rust, ruimte en vertrouwen is, dit op alle bijzondere manieren met mens en dier wordt gedeeld en vermenigvuldigd.
Wil je meer weten over deze bijzondere manier van omgaan met mens en dier, vanuit rust en ruimte of het Trainingsvrij opvoeden van honden, klik dan hier of bezoek mijn facebookpagina Holistisch centrum voor mens en dier Petra Driesen.
___________________________________________________________________________________
Heeft u op- of aanmerkingen, ideeën of suggesties voor een lezing of workshop, of heeft u een interessant artikel, dan horen we dit graag van u!
|