.Er wordt veel informatie gedeeld op mijn fb pagina Holistisch centrum voor mens en dier Petra Driesen.

 
 
  Nieuws
Nieuws
 

Getting the DIE out of DIET - cursus voeding van de hond, locatie ZEIST

Wil je echt DESKUNDIG worden op het gebied van hondenvoeding? JOUW hond voedsel aanbieden waardoor hij gezond ouder wordt? Je cursisten en cliënten adviseren welke voeding het beste is voor hun hond. Begeleiding bij het voorkomen en regulering van gezondheidsproblemen van het dier? Cursus Voeding hond door Petra Driesen, holistisch gedragstherapeut, orthomoleculair en kPNI therapeut. Unieke en veelomvattende cursus over de VOEDING van de hond. 5 lessen van 5 uur op donderdagmiddag. Met deze cursus gaan we de diepte in. Wetenschappelijke inzichten. Je krijgt kennis en inzicht in een aantal fysieke en gedragsmatige processen waar je met voeding invloed op kunt uitoefenen.

 • Genetica en epigenetica
 • Glucose, insuline en Bloedsuikerspiegel problematiek
 • Detoxen, wanneer gewenst, wanneer onverstandig
 • Gezondheid bevorderen of ziekte bestrijden
 • De darm, immuniteit en gezondheid van het brein
 • Invloed van voeding op gedrag
 • Hoe hondenvoeding wordt geproduceerd
 • Het Zuur base evenwicht, basis van gezondheid
 • Schildklierproblematiek en voeding
 • Vasten
 • Een individueel voedingsplan maken

Je kunt deze cursus volgen voor je eigen hond(en) of voor je praktijk/bedrijf. De kosten bedragen €395. Voor meer informatie en aanmelden: info@hondenschoolpetradriesen.nl

Donderdag 24 september, 8 oktober, 15 oktober, 29 oktober en 12 november van 13.00 uur - 18.00 uur.

Studiebelasting: 25 contacturen en 10 uren thuisstudie.

Doelstelling: Scholing, bijscholing en nascholing voor medewerkers in de branche dierenwelzijn.

Doelgroep: voor professionals in de branche dierenwelzijn en zij die hiertoe willen worden opgeleid.

Aanvangsniveau: HBO denkniveau.

Vooropleiding niet noodzakelijk.

___________________________________________________________________________________

Holistisch centrum voor mens en dier Petra Driesen - 5 sept 1995 - 5 september 2020, 25 jaar.

En wie jarig is trakteert. De komende 10 weken wordt er iedere zaterdagavond een tip geplaatst om jouw welzijn en dat van je hond te verbeteren. Wekelijks een kleine stap die, wanneer je dit blijft toepassen, veel oplevert voor je gezondheid, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. En het mooiste is, deze stapjes zijn goedkoop en toch enorm waardevol. Daarnaast organiseer ik in de kerstvakantie een GRATIS LEZING over de behoeften van de hond. Deze lezing wordt in Zeist gegeven in een fijne grote zaal (afstand houden geen enkel probleem). Zelfs de koffie en de thee zijn dan gratis, je hoeft je alleen even aan te melden. Iedereen is welkom, cursist, oud cursist, je buurvrouw of je broer......

En dan nu de eerste TIP, deze gaat over Nuchter bewegen.

TIP 2: Wat is er mis met vis????.

TIP 3: Oogcontact.

TIP 4: Wat leeft er allemaal in je mond?.___________________________________________________________________________________

Lezing Trainingsvrij Opvoeden op zaterdagmiddag 26 september

Ben je geïnteresseerd in wat niet-trainen voor je hond kan betekenen? voor pups, volwassen honden, herplaatsers en zelfs honden met probleemgevend gedrag......

‘Wat is nu precies Trainingsvrij opvoeden’ en is dit ook mogelijk voor mijn hond? Niet langer trainen, geen brokjes geven, niet belonen en toch een hond die zich moeiteloos kan bewegen in onze samenleving. Werken vanuit rust en respect. Niet commanderen maar communiceren. Zaterdagmiddag 26 september aanvang 13.30 uur. De kosten bedragen 25 euro, inclusief koffie en thee. De lezing wordt in Zeist gegeven door Petra Driesen.

Deze lezing is toegankelijk voor honden eigenaren en professionals. Wanneer gewenst wordt er eveneens informatie gegeven over de beroepsopleiding.

___________________________________________________________________________________

2 daagse cursus Trainingsvrij Opvoeden op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober

Gedurende 2 dagen krijg je de onderdelen van het Trainingsvrij opvoeden aangereikt. Gedeeltelijk theorie en veel praktijk, afgestemd op jouw hond. Lestijden van 10 – 16.30 uur. Je kunt deelnemen samen met je hond of zonder hond. Er kunnen maximaal 6 honden deelnemen. De kosten van deze bijzondere cursus bedragen 225 euro, inclusief koffie, thee en fruit gedurende de hele dag. De cursus wordt gegeven in Zeist door Petra Driesen en Elza Heijmeriks. Je hoeft niet perse de lezing te volgen om aan deze bijzondere cursus deel te nemen. Als je toch de lezing volgt wordt het bedrag van 25 euro als korting verrekend op de kosten van de tweedaagse. Deze cursus is niet bedoeld voor professionals.

___________________________________________________________________________________

Cursus Zelfmedicatie bij honden, geneeskrachtige kruiden en huismiddeltjes zaterdag 21 november

Voor professionals en hondenmensen.

Heerlijke grote zaal, biologische drankjes en hapjes en bezig met natuurlijke middelen voor je hond! Cursus Zelfmedicatie bij honden, geneeskrachtige kruiden en huismiddeltjes Door Petra Driesen, holistisch gedragstherapeut, natuurgeneeskundig, orthomoleculair en kPNI therapeut. Wat kun je veel zelf doen aan kleine blessures, verwondingen en ongemakken van je hond. De natuur is je apotheek! Niet alleen theorie maar ook een deel praktisch aan de slag. We maken o.a. zelf een geneeskrachtige olie. Zaterdagmiddag 29 augustus in Zeist van 13.30 – 18.00 uur. De kosten bedragen 75 euro pp (aanbieding) en kom je met zijn tweeën dan betaalt de 2e persoon 70 euro. Inclusief hand-out, koffie en thee. Info en aanmelden info@hondenschoolpetradriesen.nl.

___________________________________________________________________________________

GRATIS LEZING ivm het 25 jarig bestaan van Holistisch centrum voor mens en dier Petra Driesen

In de kerstvakantie, op zondagmiddag 20 december, aanvang 13.30 uur in Zeist omdat we daar een heel grote en fijne zaal hebben.

Het onderwerp van de lezing: De behoeften van de hond. Waar hebben onze honden behoefte aan? Aandacht voor de fysieke, emotionele en mentale behoeften van onze hond. Wat mij telkens weer opvalt in het werken met honden (en andere dieren) is dat de verwachtingen ten aanzien van onze huisdieren zo enorm hoog liggen. Zelfs van een pup van 3 maanden jong wordt verwacht dat hij netjes naast zijn baasje loopt zonder te snuffelen of aan de lijn te trekken, zindelijk is en dat hij al een aantal uren alleen kan blijven. Om dit te realiseren nemen we allerhande deskundigen in de arm. Het plaatje wat wij in ons hoofd hebben ten aanzien van het ‘hebben van een hond’ moet wel kloppen natuurlijk. In reguliere training en gedragstherapie wordt dit management genoemd. Waar veel mensen aan voorbij gaan is dat we onze hond(en) blootstellen aan de stress en hectiek van ons eigen leven. Hierdoor wordt de druk op onze hond(en) opgevoerd want hij moet het wel leren natuurlijk.... We kijken hierbij vooral naar onze eigen behoeften. De behoefte om controle te hebben over de hond. De hond als 'passend' onderdeel van ons leven. Maar waar heeft onze hond nu behoefte aan? Aanmelden kan via info@hondenschoolpetradriesen.nl. Deelname is gratis, zelfs de koffie en de thee maar er geld wel een don't show up regel dus meld je alleen aan als je echt wilt komen. Het wordt boeiend, interessant en vernieuwend.

___________________________________________________________________________________

GRATIS te beluisteren podcast over trainingsvrij opvoeden

Klik op de volgende link om de podcast te beluisteren: Podcast nr. 42 gaat over trainingsvrij opvoeden van jouw hond.

___________________________________________________________________________________

Beroepsopleiding Trainingvrij opvoeden en holistisch werken met honden module 1

Deze unieke 5 daagse module maakt deel uit van een complete beroepsopleiding tot Holistisch (gedrags)therapeut. Module 1 beslaat vijf lesdagen op zondag. Gedurende iedere module wordt er naast de klassikale lessen samen met jou een aantal lesuren ingepland voor persoonlijke coaching. In de hele beroepsopleiding werken we vanuit holistisch perspectief aan stressreductie, cognitieve stimulatie en trainingsvrij opvoeden. Er worden geen reguliere trainingstechnieken of therapievormen behandeld. We gebruiken eenvoudige en bijzondere alternatieven waarbij de behoeften van het dier centraal staan.

Onderstaande onderwerpen worden behandeld en uitgediept:
 • De hersenontwikkeling van pups, in utero en in het nest
 • Neurotransmitters en hun invloed op gedrag
 • Werken met de neurotransmitters, herkennen en toepassen
 • Een andere manier van socialisatie
 • Bewuste aanraking en toepassingen
 • De hersenen van pups en onze invloed op hun ontwikkeling
 • Psychologische processen bij de cliënt en onszelf
 • Oogcontact
 • Buiten zijn en beleven
 • Lijnvoering
 • Werken met de Bach remedies
 • Niet belonen, niet straffen maar wat dan wel?
 • De behoeften van honden
 • Werken zonder protocollen, individuele begeleiding

Kenmerkend voor de gehele beroepsopleiding is dat er in de omgang met het dier geen voedsel of andere vormen van beloning wordt gebruikt. Uitgangspunt is de intrinsieke motivatie van het dier om een waardevolle en harmonische relatie aan te gaan met de mens en zijn omgeving. Je krijgt hiervoor heldere, diepgaande inzichten en praktische vaardigheden aangereikt. Je leert fysieke aandoeningen herkennen, krijgt inzicht in de betekenis van de hersen-darm as, toegepaste epigenetica, stresshormonen en neurotransmitters in relatie tot gedrag en welzijn. Voeding, kruiden en natuurlijke geneeswijzen lopen als een rode draad door de gehele beroepsopleiding. Naast veel theoretische kennis is er ruimte voor praktijk en oefenen we met echte casussen. De beroepsopleiding biedt een prachtige combinatie van intuïtie, spiritualiteit en exacte wetenschap.

Trainingsvrij opvoeden en holistisch werken is geen 'nieuwe methode'. Het is een manier van leven.

Module 1 start voor de 8e keer in oktober 2020. Leslocatie te Zeist. Lestijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur.

 • Zondag 11 oktober lesdag 1
 • Zondag 1 november lesdag 2
 • Zaterdag 7 november lesdag 3
 • Zondag 15 november lesdag 4
 • Zondag 22 november lesdag 5

De investering voor deel 1 bedraagt €995.

De totale beroepsopleiding bestaat uit 4 modules van ieder 5 lesdagen. Iedere module wordt afgesloten met het bespreken van een eindopdracht, individueel of klassikaal. Tijdens de module, tussen de lesdagen door, is er tijd ingepland voor individuele coaching. Regelmatig worden er oefendagen georganiseerd met telkens een ander thema. Er is een werkgroep opgericht die 4x per jaar bij elkaar komt om casussen te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Holistisch centrum voor mens en dier - Petra Driesen is geregistreerd bij het C.R.K.B.O.

Studiebelasting: 35 contacturen en 10 uren thuisstudie per module.

Doelstelling: Scholing, bijscholing en nascholing voor medewerkers in de branche dierenwelzijn.

Doelgroep: voor professionals in de branche dierenwelzijn en zij die hiertoe willen worden opgeleid.

Aanvangsniveau: HBO denkniveau.

Vooropleiding niet noodzakelijk.


___________________________________________________________________________________

GRATIS te beluisteren podcast: Hoe bereik je de optimale darmgezondheid voor jouw hond

Klik op de volgende link om de podcast te beluisteren: Podcast nr. 47 gaat over het bereiken van de optimale darmgezondheid voor jouw hond.

___________________________________________________________________________________

Speurlessen, nu in de prachtige oerbossen van Ermelo

Natuurlijk speuren, privé en duolessen mogelijk.

Voor zowel beginnende als meer ervaren honden. Stuur een mail voor het maken van een afspraak.

___________________________________________________________________________________

Gratis te beluisteren podcasts over castratie, vuurwerkangst, trainingsvrij opvoeden en darmgezondheid

In de afgelopen periode zijn er door Maurice Flinterman van Dier Bewust vier interviews met mij opgenomen, deze kunnen jullie als Podcast beluisteren.

Podcast nr. 17 gaat over castratie-sterilisatie en de werking van de geslachtshormonen.

Podcast nr. 18 gaat over vuurwerkangst en hoe je jouw hond kunt ondersteunen wanneer hij angstig is.

Podcast nr. 42 gaat over trainingsvrij opvoeden van jouw hond.

Podcast nr. 47 gaat over het bereiken van de optimale darmgezondheid voor jouw hond.

Ze zijn GRATIS te beluisteren door op de bovenstaande zinnen te klikken.

___________________________________________________________________________________

Trainingsvrij opvoeden

Een aantal jaren geleden heb ik samen met mijn collega Henny Wendels een pilot gedraaid waarbij we 2 pups een jaar lang begeleid hebben. Deze pups zijn trainingsvrij opgevoed. Dat wil zeggen, we hebben ze slechts 2 oefeningen aangeleerd, namelijk het hier komen en het kalm zijn in willekeurige omstandigheden. Daarnaast hebben we vooral gekeken waar de mogelijkheden en talenten van deze honden lagen. Deze pilot was een groot succes. Toen ik het vervolgens in de markt wilde zetten was er geen belangstelling voor. Maar inmiddels zijn we een paar jaar verder en werk ik vrijwel volledig vanuit niet-conditioneren.

Begin 2014 ben ik met 2 pups gestart met trainingsvrij opvoeden. Beide puppyeigenaren kende ik al langer van hun vorige hond(en) en zij vonden dit een mooie uitdaging. Na deze succesvolle herstart is het trainingsvrij opvoeden van honden een wezenlijk onderdeel van mijn missie.

Hondenschool Petra Driesen is inmiddels de basis voor het trainingsvrije opvoeden van honden.

De gedachte die er achter zit: Je hebt een goede vriend of vriendin. Misschien zelfs je beste vriend(in). Waarom is die persoon je beste vriend? Omdat hij of zij precies doet wat jij zegt? Omdat ze jouw commando's uitvoert? Waarschijnlijk niet. De vriendschap bestaat omdat je iemand een prettig persoon vindt en waarschijnlijk hebben jullie gemeenschappelijke interesses.

Bij een hond hoeft dit niet anders te zijn. Het aanleren van oefeningen is ontstaan vanuit de wens om in diverse situaties controle over de hond te hebben. Soms hebben deze oefeningen te maken met veiligheid, heel vaak niet. Het zogenaamde werken met je hond wordt gezien als beslist noodzakelijk om op prettige wijze een hond te kunnen houden. Het goed luisteren en gehoorzamen van je hond geld als voorwaarde voor de relatie. De relatie wordt voorwaardelijk.

Ik krijg vaak mensen op les die eerder verschillende cursussen hebben gevolgd. Hun hond luistert echter nog steeds niet, ondanks zakken vol koekjes en andere beloningen. Er is iets fundamenteels over het hoofd gezien, namelijk de relatie. Deze wordt niet opgebouwd door het doen van oefeningen, want ook hier is slechts sprake van het uitoefenen van controle. De hond moet het gewoon doen! Tenslotte beloon je hem ervoor......

Een 2e aspect is dat de hond niet meer toekomt aan zijn eigen ervaren en beleven. Een voorbeeld hiervan is het volgen of wandelen aan de lijn waarbij een hond niet mag snuffelen. Dit terwijl snuffelen, dit zogenoemde exploratiegedrag, een wezenlijk onderdeel is van het leven van honden.

Dit snuffelen - exploreren is enorm belangrijk voor zijn onderzoeksdrift, algehele ontwikkeling en stressreductie.

Natuurlijk moet jouw hond je niet over de straat sleuren maar je kunt dit ook op een andere manier bewerkstelligen. In mijn werken met honden heb ik prachtige baas-hond relaties gezien waar geen oefening aan te pas is gekomen. Deze honden kennen echt geen enkel commando. Het zijn probleemloze, fantastische honden die een enorme band met hun eigenaar hebben.

Wil je jouw hond alle ruimte geven om zich optimaal te ontwikkelen, zich veilig te voelen en wil je een optimale relatie met jouw hond? Wil je hierin graag begeleid worden of eerst meer informatie, neem dan contact met mij op.

___________________________________________________________________________________

Stress bij honden

In de afgelopen jaren hebben collega's en ik moeten constateren dat stress bij honden enorm is toegenomen. Dit is met name een fenomeen hier in het Westen. Honden zijn erg sensitieve dieren en worden door ons blootgesteld aan een veelheid aan prikkels. Daarnaast wordt er nogal wat verwacht van honden. Ik zie honden die overal mee naar toe worden genomen. Lekker de stad in, mee naar een verjaardag of op bezoek. Zelfs de dagelijkse wandelingen zijn druk want mensen en honden zijn overal. Daarnaast bieden we ze weinig uitdaging. Van de wieg tot het graf, alles is voor ze geregeld. Zowel door overprikkeling als onder- stimulatie kunnen er allerlei problemen ontstaan. Het meest voorkomend is de super drukke hond. Een hond die vrijwel altijd alert is op zijn omgeving en overal direct op reageert. Eigenaren bestempelen deze honden vaak als ADHD-ers. Maar ook honden met agressie en of angsten zijn gevoelig voor factoren als overprikkeling en onder-stimulatie. Fysieke inspanning zoals meer wandelen en naast de fiets lopen leidt vrijwel nooit tot verbetering. Ook een aantal hondensporten zoals Frisbee, Flyball en behendigheid is voor deze honden uit den boze. Ze zitten al hoog in hun stress hormonen, in hun zogenaamde Fight-Flight systeem. Dit klaar zijn om te vechten of vluchten wordt extra geactiveerd door een veelheid aan prikkels en opwinding. Positieve stress of negatieve stress, voor wat betreft het omhoog schieten van de stress hormonen maakt het lichaam geen onderscheid.

Normaal gesproken leeft een hond in zijn eigen roedel. Daar heerst vooral rust en harmonie. Naast voor de jongen zorgen en jagen wordt er vooral geslapen. Honden moeten samen werken en krijgen voldoende uitdaging, maar zeker ook voldoende rust.

Als jouw hond probleemgedrag heeft zoals agressie, angst of hyper activiteit is het een goed idee om te bekijken hoe het met zijn stress zit. Datgene wat jij gezellig of leuk vindt voor je hond hoeft door hem helemaal niet als zodanig te worden ervaren.

___________________________________________________________________________________

Bushcraft dogs, een totaal nieuw concept. Bushcraft samen met je hond

De volgende Bushcraft dogs 2-daagse vindt plaats in September.

Wat is bushcraft en wat houdt Bushcraft dogs in?

Bushcraft is de kunst van het leven in en met de natuur. Daarbij zo min mogelijk gebruik makend van hulpmiddelen. Je moet hierbij denken aan slapen in een eigen gemaakte hut van takken en bladeren en zoveel als mogelijk je eigen voedsel zoeken in de natuur. Een vuur maken zonder lucifers, sporen zoeken en met kompas en kaart je weg vinden.

Bushcraft is wezenlijk anders dan survival. Bij een survival ga je er van uit dat je moet zien te overleven in de natuur, uitgaande van een noodsituatie. Bij bushcraft is het leven in de natuur een overtuiging, geen noodlot.Overigens zijn de technieken die je leert uitstekend toepasbaar als je ooit in een toestand terecht komt waarin je moet zien te overleven.

Bushcraft wordt op redelijke schaal toegepast in Nederland, maar vooral in Scandinavië. In Nederland en omringende landen mag je namelijk nergens in het bos overnachten en geen open vuur maken. In Zweden mag dit wel.

Een aantal jaar geleden heb ik kennis gemaakt met Bushcraft en ik was direct verkocht. Leven in en met de natuur was al jaren mijn grote passie. En zoals veel cursisten weten zoek ik al een gedeelte van mijn eigen voedsel in de natuur. Kennis van wilde planten, geneeskrachtige kruiden, bomen en weerkunde zonder gebruik te maken van Buienradar. Hoe weet je nu dat het gaat regenen bijvoorbeeld?

Vervolgens wilde ik dit combineren met het werken met honden. Na heel wat denkwerk werd Bushcraft dogs geboren.

Bij Bushcraft dogs gaan we met een groep mensen en hun honden de natuur in. We overnachten buiten in een eigen gemaakte hut, we koken ons eigen potje met gedeeltelijk zelf geplukte ingrediënten. Je leert vuur te maken zonder gebruik te maken van lucifers. De honden gaan niet alleen met ons mee maar krijgen ook een belangrijke taak als het gaat om het verzamelen van materialen. Daarnaast zullen we onderweg foerageer en speuropdrachten met de honden uitwerken.

Voor meer info, stuur een e-mail naar de hondenschool

___________________________________________________________________________________

Cadeau Idee

Wilt u iemand een cadeau geven maar weet u niet waar die ander blij mee is. Denk dan eens aan een cadeaubon van de hondenschool.

Geen idee wat je op je verlanglijstje moet zetten? Denk eens aan een cadeaubon van de Hondenschool.

Deze is verkrijgbaar tegen elk gewenst bedrag en inwisselbaar op zowel cursussen, lezingen, workshops, individuele lessen, natuurgeneeskundige en epigenetische consulten.

De cadeaubon kan worden afgehaald of desgewenst als verrassing worden verzonden naar degene aan wie je een cadeautje wilt geven. De cadeaubonnen worden gedrukt op gerecycled papier en in een mooie enveloppe verpakt.

___________________________________________________________________________________

Stilte wandelingen

Veel hondeneigenaren hebben gelukkig weinig problemen met hun hond. Soms zijn er kleine ergernissen maar vooral willen veel mensen de band met hun hond verdiepen zonder steeds commados te hoeven geven. Voor deze mensen zijn er de Stiltewandelingen. Deze wandelingen duren 3 kwartier waarbij ik de hond en het contact tussen hem en de eigenaar observeer zonder dat er gesproken wordt. Na afloop wordt met u besproken op welke manier u de relatie met uw hond kunt verbeteren. Deze stiltewandelingen vinden plaats in Laren, Hilversum of Amerongen en kunnen worden gepland op woensdag, donderdag en vrijdag.

___________________________________________________________________________________

Privé-lessen speuren

Voor iedereen die wil speuren maar niet kan of wil deelnemen aan een groepscursus is er de mogelijkheid tot het volgen van privé-lessen. Afspraken kunnen worden gemaakt van woensdag tot en met zondag.

___________________________________________________________________________________

Voedingsadviezen

Heeft uw hond gezondheidsproblemen en heeft u alles al geprobeerd? Tijdens een uitgebreide intake proberen we de oorzaak te achterhalen en een diagnose te stellen. Er wordt gekeken welk voedingssysteem het beste past bij en voor uw hond en wat de invloed is op zijn gezondheid. Ook bij gedragsproblemen gebruik ik voeding om gedrag te reguleren. Er wordt samen met u een plan van aanpak gemaakt, eventueel in samenwerking met uw dierenarts.

___________________________________________________________________________________

Heeft u op- of aanmerkingen, ideeën of suggesties voor een lezing of workshop, of  heeft u een interessant artikel, dan horen we dit graag van u!

meer info? bel: 0180-318609 of mail: info@hondenschoolpetradriesen.nl